tooth

Fáj a fogam

jan. 9 2020
Dr. Székely Zsolt

Először a Toldi módszer:
"Tűrte Miklós, tűrte, ameddig tűrhette,
Azzal álla bosszút, hogy csak fel sem vette;"

Első lépésnek jó volna ha nem fájna a fog. Ennek esélye drasztikusan csökken a helyes szájhigiéniával és az éves kontrollvizsgálattal.

 

Mi a teendő?

Ez attól függ, hogy mikor és mitől kezd fájni.
Ha valamilyen külső inger váltja ki, mint például a D’Alice finomság, vagy egy korsó hideg ital, és ez amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik, minél hamarabb gyere, lássuk el a fogat, lehet, hogy még elkerülhetőek a komplikációk.

Előfordulhat, hogy az előbb leírtakhoz hasonló jellegű fájdalmat nem egy szuvas fog okozza, hanem a fognyak kopása. Miután azt már nem védi a fogzománc, a kialakult fognyaki érzékenység okozza a fájdalmat. Ha a kontroll alapján ez a diagnózis, akkor elsőre megpróbáljuk az érzékeny fogakra való fogkrém használatát. Ha ez néhány hónap alatt nem hoz eredményt, és az érzékenység zavaró, akkor a kopott fognyakat fluorozni kell vagy töméssel ellátni.
Ha a korábbiakban leírt ingerek hatására kialakult fájdalom nem múlik gyorsan, főleg ha éjszaka is rázendít, akkor szinte biztos, hogy a fogszuvasodás elérte a fogbelet (ideget), s úgynevezett pulpitiszes roham gyötör.
Klasszikus népi gyógymód szerint befőzési szalicilt kell a lyukas fogba helyezni. Ez nem valószínű, hogy segít, de lehet, hogy árt. A megoldás a gyökérkezelés.

Ha a fájdalmat hideg inger nem, hanem csak meleghatás vagy nyomóhatás váltja ki vagy minden ok nélkül jelentkezik az már sokkal nagyobb baj. A gyulladás mellé már fertőzés társul, ami  ráterjed a fog körüli szövetekre is. Innentől kezdve bármelyik percen jöhet az eldagadás, melyet már csak a gyökérkezelés orvosol.
A székely bácsi még ezeket a nehéz napokat is elviseli fogorvosi beavatkozás nélkül. Nála időzített bombák, gócok alakulnak ki. Ezek időnként újra berobbannak, és súlyos gócbetegségeket okozhatnak. A megoldás a gyökérkezelés.

Foglalj időpontot!

Telefonszám
(+4)0745-376.160
Címünk
Székely Fogászat, Hargita megye, Gyergyószentmiklós, Virág negyed 43/E/2

Küldj üzenetet

Üzenet


Név

E-mail cím

Telefonszám

Küldj visszajelzést

Hogy érezted magad nálunk? Fontos számunkra a véleményed! Köszönjük, hogy megosztod velünk, ezáltal fejlődhetünk.

Név (opcionális)
Hogyan értékeled a tőlünk kapott szolgáltatásokat?
Mennyire voltál elégedett a fogorvossal?
Mennyire voltál elégedett az orvos melletti asszisztensnővel?
Mennyire voltál elégedett a recepciós asszisztensnővel?
Kérlek add meg az orvos nevét, akinek szolgáltatását értékelted. :) Ha további észrevételeid vannak, azokat is szívesen fogadjuk!

Hasznosnak találtad a képzést?

Fontos számunkra a véleményed! Köszönjük, hogy megosztod velünk, ezáltal fejlődhetünk.

Név (opcionális)
Mennyire felelt meg a képzés az elvárásaidnak?
Mennyire voltál elégedett a képzés elméleti részével?
Mennyire voltál elégedett a képzés gyakorlati részével?
Milyen mértékben ajánlanád a képzést kollégáidnak?
Szívesen fogadjuk visszajelzésedet.