tooth

Szájhigiénia

jan. 9 2020
Dr. Székely Zsolt

Moss fogat este, hogy tartsd meg a fogaidat. Moss fogat reggel is, hogy tartsd meg a barátaidat.

A szájhigiéniáról valószínű, hogy először a tiszta, ápolt fogak jutnak eszedbe, azonban a fogak megfelelő ápolása csupán egy bizonyos részét képezi a szájüreg egészségének. A megfelelő szájhigiénia a fogak rendszeres tisztításával, fogselyem használatával, illetve a fogorvosi kontrollvizsgálatokon való részvétellel kezdődik.
Fontos kiemelni, hogy a szájhigiénia befolyással van szájüreg egészségi állapotára. A nem megfelelő szájhigiénia fogínygyulladás, fogszuvasodás, fertőzések vagy akár szájrák kialakulásához is vezethet. Összességében a szájüreg egészsége a szervezet teljes egészségi állapotára hatással van.
Statisztikák kimutatták, hogy a 35 év fölötti felnőttek nagyobb aránya veszíti el fogait fogínygyulladás következtében, mint fogszuvasodás miatt. A megelőzést nem tudom eléggé hangsúlyozni, ez pedig a rendszeres, alapos szájhigiéniát feltételez.

Fogmosáskor mire kell figyelnünk? Javasolt napi kétszer fogainkat megtisztítani és a fogtisztítás hossza legalább két percet kell tartson. Figyelj arra, hogy a fogíny környékét finom mozdulatokkal tisztítsd meg és soha ne felejtsd el fogaid belső felületét is alaposan megmosni. Fogmosás közben a fogkefét 45 fokos szögben kell tartani ügyelve arra, hogy a fogmosás a hátsó fogakra egyaránt kiterjedjen.

A fogselyem fontossága:

A fogselyem a fogközök és fogíny alatti részt tisztítja ezért használata napi rendszerességgel ajánlott. Amelett, hogy segít tisztán tartani a fogközeket, elpusztítja a fejlődő baktérium csírákat megelőzve ezzel a fogíny, a fogak és a csontok károsodását. Helyes használata:
       · Tépjél le egy 30-45 cm hosszú darabot a fogselyemből és két végét csavard a két mutató- vagy középső ujjad köré, úgy hogy körülbelül               egy 5cm hosszúságú rész maradjon szabadon.
       · Hüvelykujjad és mutatóujjad használva helyezd be a fogselymet a fogközbe, oda vissza mozgással („fűrészelő mozgás”).
       · A fogselymet C formában tekerd a fogad köré, majd óvatosan húzd fel és le az íny vonalától a fog csúcsa felé,  megtisztítva a fog minden           egyes oldalát.

Foglalj időpontot!

Telefonszám
(+4)0745-376.160
Címünk
Székely Fogászat, Hargita megye, Gyergyószentmiklós, Virág negyed 43/E/2

Küldj üzenetet

Üzenet


Név

E-mail cím

Telefonszám

Küldj visszajelzést

Hogy érezted magad nálunk? Fontos számunkra a véleményed! Köszönjük, hogy megosztod velünk, ezáltal fejlődhetünk.

Név (opcionális)
Hogyan értékeled a tőlünk kapott szolgáltatásokat?
Mennyire voltál elégedett a fogorvossal?
Mennyire voltál elégedett az orvos melletti asszisztensnővel?
Mennyire voltál elégedett a recepciós asszisztensnővel?
Kérlek add meg az orvos nevét, akinek szolgáltatását értékelted. :) Ha további észrevételeid vannak, azokat is szívesen fogadjuk!

Hasznosnak találtad a képzést?

Fontos számunkra a véleményed! Köszönjük, hogy megosztod velünk, ezáltal fejlődhetünk.

Név (opcionális)
Mennyire felelt meg a képzés az elvárásaidnak?
Mennyire voltál elégedett a képzés elméleti részével?
Mennyire voltál elégedett a képzés gyakorlati részével?
Milyen mértékben ajánlanád a képzést kollégáidnak?
Szívesen fogadjuk visszajelzésedet.