tooth

Gyakori kérdések

Itt megtalálod a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a fogászati kezelésekkel kapcsolatban.

Türelem rózsát terem! A gyökérkezelés sikerességét idővel mérjük. Közvetlenül a kezelés utáni tünetek nem mérvadóak. Érdemes 1 év után röntgenen ellenőrizni a gyökértömés állapotát és összehasonlítani a gyökérkezelés előtt készült felvétellel. Abból már lehet következetéseket levonni. Röviden: a gyökérkezelés sikeres ameddig be nem bizonyosodik az ellenkezője
Tudjuk milyen a fogfájás. Annak ellenére, hogy hónapokkal előre programálunk, arra vigyázunk, hogy legyen időnk a sürgősségi eseteket ellátni, ami gyakorlatilag a fájdalom megszüntetését jelenti. Mottó: a megelőzés a fogfájás legjobb ellenszere.
A jó hír, hogy nem kell fogszabályzót tegyél. Maximum ajánlott. 😊 Komolyra fordítva, nincs pontos válasz, mivel sok fogszabályzó típus van, minden problémára más. Például előfordul, hogy kisebb gyereknek kell kivehető fogszabályzó, hogy segítse az állcsont növekedését, másnak pedig csak az elfordult fogat kell helyreállítani. A kettő között pedig van egy csomó változat. Erre a kérdésre kizárólagosan egy konzultációt követően, a fogszabályzós szakorvostól kaphatsz választ
Soha nem késő. Ez hál’ Istennek a fogszabályozásra is érvényes. Rendelőnkben a legidősebb pácines aki fogszabályzót viselt szinte 60 éves volt. Várjuk a rekord megdöntését.
A fogíny egy cseles dolog. Amikor valami gyulladás lép fel a szervezetünkben az fáj. A fogíny nem. Az csak vérzik és nagyon nehezen gyógyul magától, ha gyógyul. Viszont a fogínyen a leglátványosabb a gyógyulas ha beavatkozunk. Ez sokszor csak sima fogkőtisztítást jelent. Ugyhogy hajrá.
Amit megtehetsz ma azt ne halaszd holnapra, mert kiesik a fogad. Az ínygyulladást nagyon konnyű orvosolni. Sokszor egy alapos fogkőtisztítás elegendő, esetleg szükség lehet egy tasak fertőtlenítésre. Viszont elhanyagolva erősen kellemetlen tud lenni. A gyulladás okától függően a folyamat vége nyugodtan lehet a fogak elvesztése. Alapszabály: ha az íny renben van, nagyjaból minden rendben van a szájban.
Este moss fogat, hogy megtardtsd a fogaid. Reggel moss fogat, hogy megtartsd a barátaid. Az egészséges fogazat nem a fogmosás számától függ, hanem annak eredményességétől. A fogak egészsége érdekében egy eredményes fogmosás elegendő, lefekvés előtt. Na de ott vannak a barátok, azokat is kell kímélni, úgyhogy reggel minimum egy szájvizes öblögetés. Szóval nem hányszor, hanem hogyan.
Beszedtem egy cilint mert a szomszédnak is segített. Nem lehet ránézésre eldöntei egy fogfájás okát. Lehet csak fogbél gyulladás, kegyetlenül fáj. Lehet fogbél elhalás, ami fertőzés és gyulladás. Kegyetlenül fáj. Lehet parodontális gyulladás, ami igazából külső foggyulladást jelent. Kegyetlenül fáj. Mindhárom esetben eltér a gyógyszeres kezelés indikációja. Inkább gyere, nézzük meg mi a baj a szomszéd kezelése helyett.
Milyen fogat szeretne, szépet vagy természeteset? Ezt kérdezem amikor fogpótlást tervezek. A fogak nem fehérek alapjában, színük egyénenként változik. A nagyon szép fogú embereknek áltlában vastag zománcrétegük van, és ahogy az kopik a korral, egyre inkább előkerül a fog valós színe, ezért sötétedik korral a foga azoknak is, akik nagyon alaposan ápolják őket. Nekem például természetes fogaim vannak, olyan sárgák mintha vad cigis lennék, pedig nem.
Mikor akarsz enni? Ha fogyókúrázol 4 órát nem ehetsz. Ha nem, akkor azonnal ehetsz. Nincs most már várakozási idő fogászati kezelés után. Az amalgám tömés volt az egyetlen ami után 3 órát kellett várni. Remélem nem rakatsz magadnak amalgámot most már. A híd ragasztásához használt anyagok maximum 5 perc alatt kötnek meg teljesen. Jó étvágyat.
A fogászati CT vizsgálat ártalmas a magzatra! A röntgensugárzás mutációkat okozhat, ezért terhes anyukát, babát csak akkor röntgenezünk ha életét veszélyeztető állapotban van és a diagnózishoz a röntgen elkerülhetetlen. A fogászati szék mellett található röntgen, a panoráma röntgen, a CT, a tüdőröntgen, mind-mind ártalmasak és terhesség alatt csak végszükség esetén szabad használni.
A terhesség és a szoptatás megfigyelésem alapján nagyon hasonló életérzés. Fogászati kezelés szempontjából viszont ég és föld a két állapot. A kezelés alatt egyetlen anyagot használunk amelyik felszívódik a véráramba és bekerül a tejbe, az pedig az érzéstelenítő. Nem tudok semmilyen ellenhatásról amitől óvakodni kell. Ugyanakkor az 1 ml érzéstelenítőből, amely körülbelül 5 l vérben oldódik, felszívódik valamennyi a tejbe. Az bekerül a baba emésztőrendszerébe ahonnan felszívódik valamennyi a baba vérébe. Nem hiszem, hogy mérhető mennyiség.
Egyik nagy fájdalmam a lyukas fogú kismamák. Terhesség alatt a legveszélyesebb hatásokat a magzatra a gyógyszerek és a röntgensugár jelentik. Ezért a fogászati kezelés terhesség alatt még fontosabb mint máskor, mert ebben az esetben az elhanyagolás két életet érint. Ha egy lyukas fog elfertőződik az érinti a babát. Ha gyógyszeres kezelés hiányában, amit kerülünk, elterjed a fertőzés, akkor muszáj gyógyszert adni, menteni az anyukát, az ellenhatások ellenére. Ne kényszeríts ebbe a helyzetbe. Gyere, lássuk el a lyukas fogat, még ha ideiglenesen is, nehogy komplikációkat okozzon terhesség alatt.
Tudsz már egyedül járni? Akkor jöhetsz magadra. Az egyetlen dolog amiért a szülői jelenlétre szükség van, az a kezelési terv egyeztetése, főleg ha az mondjuk foghúzással jár. A kiskorúak esetében a szülő bele kell egyezzen. Ennyi.
-Mester, hogyan engeded el a félelmet? -Ne fogd meg - mondta a mester. Nem kell kivenni a piercinget, főleg ha nem raktad be. Nekem tetszenek a piercingek, de az a gond, hogy sokszor a nyelv és alsó ajak piercigek úgy helyezkednek el, hogy irritálják a fogínyt. Ez állandó gyulladást tart fent, ami a fog korüli csont sorvadását okozhatja. Egy fiatal lány páciensem két alsó metszőjét vesztette el nyelvpiercing miatt. Rakassál nyugodtan, a fogászati kezelést nem befolyásolja, viszont figyelj a mellékhatásokra, s ha vannak, ne hanyagold őket.
Amennyit csak akarsz. A tejivás egy mítosz, nem tudom hogyan született, a húzat ikertestvére. Semmilyen aggresszív, fertőző baci nem található a tejben amitől óvakodni kellene. A szájüregben amikor a seb gyógyul egy szürke színű hártya borítja, olyan, mint a genny színe. Talán tejivás után ez a szín kihangsúlyozottabb. Lehet, hogy innen ered a tévhit.
Teljesen helyzetfüggő. És itt a fog helyzetére gondolok. Az alsó bölcsességfog eltávolítása jár a legtöbb kellemetlenséggel, köztük lehet a torokfájás is. Nincs direkt kapcsolat a torok és fogprobléma között, viszont gyakran előfordul, hogy a lappangó problémák előkerülnek, amikor valami más gond is van. Így a fogeltávolítással egy gyulladást okozunk, amitől előkerülhet egy lappangó torokfájás. Különösen nehéz húzás esetén akár a használt műszerek is hozzájárulhatnak. Maradjunk annyibam, hogy előfordulhat, de nem jellemző
Nincs étkezési megszorítás foghúzás után. A vérzés általában pár perc alatt eláll. Arra kell csak figyelni, hogy ne sértsük meg a húzás helyén kialakult vérrögöt, mert akkor újra vérezhet, ami nem gond, csak kellemetlen. Egyél puha ételeket, kerüld a túl forró vagy túl hideget és ne szívogasd a húzás helyét.
Rengeteg. Kezdve egy foghiánytól a teljes fogatlanságig az opciók hihetetlen sokasága létezik. Kiemelem azt amit a legjobbnak tartok. Ha fohiányt kell pótolni az implantátum az abszolút nyerő. A saját fogak sértetlenek maradnak, esztétikája és kényelme a legjobb ami jelenleg van. Ha koronáról beszélünk, függetlenül attól, hogy implantátumra vagy saját fogra tesszük, a cirkon a jelenlegi legjobb. Gyönyörű, strapabíró, az íny imádja. Kell ennél több?
Miért halogatnád az egészségedet? Nincs fontosabb a családnál és az egészségednél. Akkor miért halogatnád tudván, hogy minden nappal egy kicsit rosszabb lesz?
Az implantátum a fog gyökerét helyettesíti. Amikor nincs fog, akkor kell valami ami a fogkoronát megtartja. Ha van egy gyökérmaradvány, azt csappal fel lehet építeni és arra jön a korona. Szóval az implantátumot a csontba helyezzük, és műgyökér szerepét tölti be. A csapot a gyökérbe ragasztjuk, hogy visszaállítsuk a leromlott koronát.
Milyen gyakran kell olajat cserélni a kocsiban? Hát attól függ, ki mennyit használja. Ha eredményesen mosod a fogad, évente egy ellenőrzés esetleges fogkőtisztítással elegendő. Ha például krónikus ínygyulladással küszködsz, akkor akár 3 havonta is szükség lehet egy tisztításra. Egyénre szabottan kitapasztaljuk.
A garancia egy érdekes kérdés. Én azt kérdem, mire vállaljak garanciát? Vállalhatok garanciát az elvégzett kezelésre, de a fogra nem. Szóval ha fél év múlva kiesik a tömés, a garancia helyzetfüggő. Ha kiromlott a tömés körül a fog, mert fél évig fogkefe nem járt a tömésem közelében akkor nincs garncia. Ha kiesett a tömés és a tömés helyén kiromlás nincs, akkor abszolút garancia. Szóval bármilyen kezelésről legyen szó, a kezelésre van garancia, a fogra nincs.
A fogékszert úgy ragasztjuk a fogra mint a műkörmöt. Vagy ott belecsiszoltok a körömbe? Nem tudom. A foghoz nem nyúlok, hanem egy vékony tömésréteggel ragasztom fel. Ha pedig megunod vagy leesett, egy finírozó koronggal nyomtalanul letisztítom az ottmaradt tömés maradványokat. A fogékszer az egyik legártalmatlanabb bűn.
Úgy hallottam ha szegfűszeget teszel a fogba, az segít. Mint holt lón a patkó. Hamar hívj fel és megoldjuk a problémát. Az ideiglenes tömés azért ideiglenes, mert esélye nincs sokat tartani. Viszont fontos, hogy valamilyen tömés legyen a kiromlott fogfelszínen, ameddig a végleges tömést megoldjuk. Szóval ne hanyagold egy napot se.

Ha továbbra is vannak benned kérdések, a gyakorikérdések.hu weboldal felütése helyett, kérdezz inkább minket.

Kérdésem van

Foglalj időpontot!

Telefonszám
(+4)0745-376.160
Címünk
Székely Fogászat, Hargita megye, Gyergyószentmiklós, Virág negyed 43/E/2

Küldj üzenetet

Üzenet


Név

E-mail cím

Telefonszám

Küldj visszajelzést

Hogy érezted magad nálunk? Fontos számunkra a véleményed! Köszönjük, hogy megosztod velünk, ezáltal fejlődhetünk.

Név (opcionális)
Hogyan értékeled a tőlünk kapott szolgáltatásokat?
Mennyire voltál elégedett a fogorvossal?
Mennyire voltál elégedett az orvos melletti asszisztensnővel?
Mennyire voltál elégedett a recepciós asszisztensnővel?
Kérlek add meg az orvos nevét, akinek szolgáltatását értékelted. :) Ha további észrevételeid vannak, azokat is szívesen fogadjuk!

Hasznosnak találtad a képzést?

Fontos számunkra a véleményed! Köszönjük, hogy megosztod velünk, ezáltal fejlődhetünk.

Név (opcionális)
Mennyire felelt meg a képzés az elvárásaidnak?
Mennyire voltál elégedett a képzés elméleti részével?
Mennyire voltál elégedett a képzés gyakorlati részével?
Milyen mértékben ajánlanád a képzést kollégáidnak?
Szívesen fogadjuk visszajelzésedet.