Gyerekek a fogorvosnál – a lelki világuk fontosabb, mint a fogfájásuk

Sokszor furcsálljuk amikor a gyermek fél a fogorvostól, miközben nem is ismeri őt. Pedig sok mindentől félünk amit nem ismerünk. Félünk az első úszás edzéstől, az első repüléstől, az első biciklizéstől, az első vezetéstől, az első iskolanaptól, az első munkanaptól, az első csóktól. Szóval mindentől ami ismeretlen. Sokan cipelünk életre szóló traumát, mert bedobtak a mély vízbe amikor nem tudtunk úszni, mert leestünk a bicikliről amikor nem tudtunk biciklizni, mert autóval baleseteztünk amikor kezdő sofőrök voltunk. 

A fogászat hasonlóan ijesztő. Ismeretlen környezet, soha nem látott eszközök, hangos műszerek, köpenyes idegenek. Hogyne félnénk.

A gyermek ugyanúgy meg kell ismerje a fogászatot mint a biciklizést.

Amikor megszokja a környezetet, megérti mi fog történni vele és megismeri a fogorvosát, a félelem elszáll. Mert a félelmet leginkább a bizalom oldja. A bizalomhoz pedig idő kell. Találkozások, beszélgetések, türelem és megértés.

Sajnos amikor a gyermeknek fáj a foga, minderre már nincs idő. Olyankor nehéz a választás: megszüntetni a fogfájást erőszakkal, vagy bevállalni egy újabb átsírt éjszakát a fogfájás miatt? A lelki világa fontosabb, mint a fogfájása. Nehéz ezt elfogadni amikor a gyermeket fájdalom kínozza, viszont nem szabad elfelejteni, hogy mit okozhat a lelkében egy erőszakos fogászati kezelés.

A jó hír az, hogy a megoldás egyszerű. Hozd el a gyermeket megismerkedni a fogorvossal, a fogászattal. Tapasztalatom szerint öt alkalom után a gyermekek többsége megnyugszik, megengedni a kezelést.

Most nincs semmi gond a gyereked fogával? Tökéletes. Induljatok a fogorvoshoz.