Néhány szó a fogfehérítésről

Türelmetlenül várom azt a fogfehérítési eljárást, amely egyáltalán nem károsítja a fogfelszínt.

A fogak alapszíne egyéntől függően igen különböző lehet. Ez a szín nem állandó, sajnos sötétedik, „sárgul”. Elsődleges oka, hogy az életkorral kopik a zománc, emellett ennek a változásnak számos külső és belső oka is lehet. Különböző színes italok (kávé, tea, kóla), vagy a dohányzás színanyagai beivódnak a fogzománcba. Az elhalt fogbélben keletkező bomlástermékek a fogak mélyebb rétegeinek színét változtatják meg, ún. belső elszíneződést okoznak, ezért gyakori a gyökértömött fogak szürkés elváltozása. Elszíneződésnek tűnnek a fog felszínén képződő lerakódások is, pl. a fogkő.

Az elszíneződés típusától és mértékétől függően különböző beavatkozásra van szükség.

Amit mindig felajánlok az a fogkő pucolás és az ún. Airflow. Ez valójában víz és szódabikarbóna keverékével bombázza a fogfelszínt ami által minden felületi elszíneződést eltávolít.

Amit nem ajánlok az a fogfehérítés. Az oka egyszerű. Hosszútávon minden esetben fogérzékenységet okozott. Jelen pillanatban minden fogfehérítő valamilyen típusú savat használ, türelmetlenül várom egy új módszer megszületését. Pillanatnyilag a fogfehérítő fogkrémek azok, amelyeket biztonságosan lehet használni. Minimális koncentrációban tartalmaznak hatóanyagot, sajnos így a hatásuk is korlátolt.

Mégis szeretnéd tudni hogyan működik a fogfehérítés?

A fogfehérítést elasztikus, áttetsző fólia sínek segítségével végezzük. A sín belsejébe kell juttatni a fogfehérítő zselét, majd a síneket éjszakára a fogakra kell helyezni. Ezek a sínek lenyomat alapján készülnek.

Mikor és meddig kell viselni a sínt?

A síneket éjszaka kell hordani. Már az első napokban is szemmel láthatóan világosodnak a fogak. Az átlagos fehérítési idő 7-14 nap. A fogak színe és reakciója a fehérítésre egyénenként változó, ezért a kezelés időtartama az átlagosnál lehet több, de kevesebb is.

A fogpótlások is fehérednek?

    Nem 🙂

Meddig tart a fogfehérítés hatása?

Amennyiben jó a szájhigiéne és kerüljük az elszíneződést kiváltó hatásokat, úgy a fogfehérítés hatása években mérhető.