Mi is az implantátum?

A fogimplantátum saját fogad után a legjobb létező dolog. Úgyhogy vigyázz a fogaidra, mert csak szinte pont olyat tudok adni helyette.

Ez helyesen műgyökér-beültetés, mert nem műfogat ültetünk be (implantálunk), hanem az állcsontba egy műgyökér kerül, amely úgynevezett csontintegráció  révén épül be a csontba és megbírja a felépítményt, vagyis a második lépcsőben felépített  fogkoronai részt is. Az implantátumok titánból készülnek és a különleges felületi kezelésnek köszönhetően a csontszövettel a szó szoros értelmében összenőnek. Megfelelően megtervezett és kivitelezett beavatkozással, jó szájhigiénia mellett a siker garantált.

Az implantátumon elhorgonyzott fogpótlás készítésének kizáró oka a gyenge szájhigiéné, a cigizés és egyes betegségek, melyek gátolják a gyógyulási folyamatokat. A cukorbetegség például nem akadály, ha be van állítva helyesen a vércukor szint. 

A komplikációk gyakori oka, hogy az implantátum és az íny határán fertőzés lép fel. Ezért az implantálás a fogorvosi beavatkozás utolsó munkafázisa, miután a fogakkal kapcsolatos összes többi problémát megoldottuk.

Egyelőre még semmi nem tudja tökéletesen utánozni az elveszített fogainkat, az implantátum viszont elég közel áll hozzá.